40 Jaar letterkundig Centrum Limburg.

Door Peter van de Berg

Artikel in De Limburger (14/12/21) naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het LCL, waarin nieuwe plannen en activiteiten beschreven worden.

 

LETTERKUNDIG CENTRUM LIMBURG MAAKT JONGEREN ENTHOUSIAST VOOR LITERATUUR

 

Het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) bestaat VEERTIG jaar. Man van het eerste uur Jacques Graus uit Echt heeft er al die tijd voor gezorgd dat de Nederlandstalige literatuur een podium heeft in onze provincie. En hij probeert met hart en ziel de jongeren te bereiken. „We moeten de jeugd weer aan het schrijven krijgen!”

Voormalig leraar Nederlands Jacques Graus (75) geeft niet op. Al veertig jaar is hij een van de drijvende krachten achter LCL. In 1981 stond hij mede aan de wieg van het genootschap. En al die tijd is de secretaris en penningmeester zich blijven inzetten om de belangstelling voor literatuur levend te houden. En dat in de breedste zin van het woord.

 

KENNIS

De gepensioneerde leraar is zelf ook schrijver. Hij kan zich nog precies voor de geest halen hoe Letterkundig Centrum Limburg veertig jaar geleden in Kasteel Oost in Valkenburg is begonnen. Vanaf het eerste moment was de belangrijkste taak van de stichting om de kennis van de Limburgse literatuur te bevorderen. „Daar zijn heel wat bijeenkomsten gehouden. Exposities, toneelstukken in Limburgs dialect, Limburgse schrijvers, Nederlandse auteurs, het boekenbal. Alles is daar wel een keer voorbijgekomen in de jaren.”

Sinds 2006 is LCL aangesloten bij het Huis voor de Kunsten in Roermond. En nog steeds ondersteunt de stichting vele organisaties – onder meer met subsidies – die activiteiten organiseren waarbij literatuur centraal staat. Dit jaar viert Letterkundig Centrum Limburg het veertigjarig bestaan. Om dat luister bij te zetten, heeft de stichting op de website een podcastserie staan. Onder de titel Schrijvers in Gesprek heeft dichter en schrijver Daan Doesborgh zes interviews gemaakt met auteurs die allemaal een Limburgse achtergrond hebben. In de gesprekken komen Emma Curvers, Ton van Reen, Hanneke Hendrix, Emma Crebolder, Anton Dautzenberg en Peter Buwalda aan het woord.

 

ONTLEZING

Jacques Graus vindt het belangrijk dat bij nieuwe activiteiten jongeren bereikt worden. „Het is helemaal niet meer zo makkelijk om tieners te vinden die zelf schrijven en geïnteresseerd zijn in literatuur. De ontlezing is enorm. Dat moet echt veranderen. De jeugd heeft tegenwoordig zo veel andere mogelijkheden om zich te vermaken. Ze hoeven voor de literatuurlijsten in het middelbaar onderwijs vaak maar vijf boeken te lezen. Dat is wel eens anders geweest. Veel leerlingen zien het enkel als verplichte kost en ze komen niet verder dan de samenvattingen van de boeken. Terwijl literatuur juist veel diepgang heeft.”

Het is duidelijk dat met Jacques Graus een pleitbezorger aan het woord is. „Ons bestuur is inmiddels ook op leeftijd. We merken dat het op die plek ook niet makkelijk is om jongeren te enthousiasmeren voor een functie binnen onze stichting.”

 

SAMENWERKING

En dat terwijl Letterkundig Centrum Limburg best veel evenementen organiseert voor de jeugd. In de omgeving Roermond vindt er samenwerking plaats met middelbare scholen, zoals Niekée. Daar loopt sinds november het project Fine Lines, een naschoolse activiteit waarbij scholieren onder begeleiding van (gast)docenten hun schrijverstalent kunnen ontwikkelen. Niet alleen op basis van verhalen, ook lied- en rapteksten en gedichten komen aan bod. Jacques Graus is er blij mee. „Een groepje van ongeveer vijftien jongeren doet mee. Dat is in elk geval een goed begin. Als dit aanslaat bij de jeugd gaan we waarschijnlijk de boer op met dit project. Dan kunnen ook andere scholen erbij betrokken worden.”

Ook is er een eenmalig tijdschrift in de maak onder de projectnaam Zine. Jonge makers – veelal afgestudeerden van Maastricht Institute of Arts – hebben zich artistiek inhoudelijk begeven op het raakvlak tussen woord en beeld. Met als insteek het experiment en de uitdaging om een spannend blad te drukken, waarbij woord en beeld met elkaar in gesprek gaan. „Je moet ervoor zorgen dat je voortdurend in de belangstelling blijft”, zegt Graus. „Daar werken we in elk geval hard aan. Daardoor hebben we het ook zo lang volgehouden. We beleven nog steeds veel plezier aan literatuur. Wat dat betreft, komen er nog wel meer leuke initiatieven aan.”