Première korte film Lastmens

Gebaseerd op het verhaal Lastmens van schrijfster Elke Geurts

 

Op initiatief van het Letterkundig Centrum Limburg maakten studenten van de Maastricht Academy of Media Design and Technology een korte film op basis van het verhaal Lastmens van de in het Limburgse Heijen opgegroeide schrijfster Elke Geurts. Hierin worstelt een jonge vrouw met haar rol als moeder en de veelvuldige afwezigheid van haar man. Door een ontmoeting met een au pair ontstaat een onverwachte wending en besluit ze afstand te nemen van haar moederrol. De film gaat op 23 september om 19.30 uur in première bij Lumière Cinema Maastricht. Schrijfster Elke Geurts en de makers van de film zijn hierbij aanwezig en worden geïnterviewd. Ook wordt de making of van de film vertoond. Iedereen is welkom bij de première, die tot ongeveer 21.00 uur duurt. De toegang is gratis; wel graag reserveren via www.lumiere.nl.

 

De aanleiding voor de film was dat het Letterkundig Centrum Limburg (LCL) een jonge Limburgse schrijver met landelijke bekendheid wilde promoten door een cross-over aan te gaan met een ander medium. In dit geval film. Er werd gekozen voor samenwerking met de Maastricht Academy of Media Design and Technology om Limburgse filmstudenten een stuk praktijkervaring en een podium te bieden. Het boek Lastmens werd gekozen vanwege de interessante thematiek en omdat Elke Geurts een schrijfster is die het volgens het LCL verdient om bekend te zijn bij een groot publiek. Op basis van het verhaal schreven studenten zelf een scenario en verdeelden ze de taken op het gebied van regie, productie, techniek etc. De film werd opgenomen in Cadier en Keer en Maastricht. Ook werkten de professionele acteurs Relinde de Graaff en Simone Trustfull mee. De studenten werden begeleid door Marcel Hermans (productie), Weit Hoogeveen (techniek), Eugenie Jansen (regie), Jan Salden (scenario) en Hans Trentelman (casting).

 

Over Elke Geurts

Elke Geurts (1973) studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar debuut Het besluit van Dola Korstjens verscheen in 2008 en werd onder andere genomineerd voor de Debutantenprijs 2009 en de Gouden Uil literatuurprijs 2009. Ze won De Nieuw Proza Prijs Venlo 2008. Haar tweede boek Lastmens kwam in 2010 uit, kreeg ook lovende kritieken en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 en de Anna Bijnsprijs 2012. In oktober 2013 verscheen haar roman De weg naar zee. Elke Geurts woont en werkt in Amsterdam.

 

Over de film Lastmens

Duur: 11.51 minuten

Cast: Relinde de Graaff, Melissa de Bis, Simone Trustfull en Joriska de Bis

Scenario: Krystina Pütz en Paolo Samadello

Regie: Alexander Dohmen en Philip Lehmenkühler

Productie: Krystina Pütz en Alexandra Sergeewa

Director of photography: Wibke Lange

Cameravoering: Kim de Bis

Geluid: Lars Henderiks

Licht: Celina Baluch en Paolo Samadello

Montage: Celina Baluch en Kim de Bis

Audio nabewerking: Lars Henderiks

Credits: Paolo Samadello

Making of: Joey Overmars, Joy Maurits en Danique Jaspers